+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

При огромен интерес премина кампанията за безплатни прегледи за рак на гърдата в Смолян. 190 жени се прегледаха в трите поредни дни на инициативата, организирана от председателя на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова със съдействието на смолянската болница, която предостави безвъзмездно апаратурата.. Заради големия брой желаещи кампанията бе удължена до петък. Прегледите се извършиха от д-р Панайот Торнев, онколог в Онкологичния диспансер в Пловдив, и д-р Славея Измирлиева – ехографист.

„Бях изненадана много приятно, че доста от хората се проверяват профилактично, имат информираност и здравна култура”, каза д-р Славея Измирлиева. От прегледите медиците установили при 8 жени съмнение за карциноми, при 10 – фиброаденоми, а при 28 – кисти. Извършвани са ехографии и на щитовидната жлеза. На някои от съмнителните са направени допълнителни снимки. „При нито една жена не може да се каже с категоричност, че има карцином, но те ще трябва да се наблюдават периодично.

„Прегледите се проведоха в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата, който се отбелязва от 1985 година. В самото начало идеята е да се популяризира мамографията като добър скринингов метод. Ние решихме да бъде ехография, защото това е далеч по-безвредно и мислим, че по този начин от една страна ще се даде възможност на пациентите от Смолян да имат достъп до добри специалисти, а от друга страна това трябва да наведе вниманието на всеки един за лична грижа за здравето му и профилактиката, която трябва да бъде по-широко застъпена в цялата здравна система”, коментира д-р Даниела Дариткова.

Това е втората кампания за профилактика на рака на гърдата за тази година. Предишната бе през април и тогава се прегледаха над 170 жени.