+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

radina[1]

„Екипът на „Искам бебе“ се чувства като част от идеята за създаването на тези кабинети, защото още преди две години заявихме  нашето желание за това, хората да получават адекватна помощ в собствения си град“. Това заяви председателят на Фондация „Искам бебе“ Радина Велчева при откриването на първия в страната Медико-социален кабинет „Майчино и детско здраве“ в смолянската болница.

Тя посочи, че все по-често пациентите отправят към екипа на фондацията въпроси, свързани не само със самото лечение, но  и с това как да стигнат до конкретния специалист и кой е най-близкият град до него. „Миналата година направихме проучване сред пациентите и се оказа, че 30% от тях желаят да могат да се обърнат към специалист в родния си град. Това са хора, които няма средства да стигнат до големия град. Едно от нещата, което ще се прави и е много добро, е самите болници да канят специалисти в различните области- по асистирана репродукция,  по женска консултация“, каза още Радина Велчева.

Оказва се, че при асистираната репродуцкция  голям проблем е това, че пациенти след ин витро, биват карани да се връщат в града, където е правена асистираната репродуцкция за проследяване на бременността. Това често се оказва доста сложно, а и опасно, за да не стане по пътищата  и нещо по-лошо.  „Тези кабинети ще предлагат абсолютно безплатно консултиране по тази част. За нас това  е една сбъдната мечта и се надяваме повече пациенти да получат адекватна помощ тук, в Смолян. Ние се включваме доброволно в екипа на болницата, който има желание може да ни потърси“, каза още Велчева.