+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

ochno%20otdellenie[1]

В МБАЛ -Смолян са възстановени регулярни и успешни оперативни намеси за премахване на т. н.  перде на очите, съобщи началникът на Очното отделение д-р Любка Драгнева. Методът за лечение на разпространеното заболяване катаракта  е сравнително нов и е изключително ефективен като максимално щади пациента. Оперативната интервенция е по-известна като „Лазерна” безшевна микрохирургия  с вграждане на мека вътреочна леща.

Очните специалисти посочиха, че предимствата в сравнение с по-старите методи на операции са бързата и безболезнена процедура, съвсем краткият болничен престой, бързата зрителна рехабилитация.

Няколко десетки са вече пациентите  в МБАЛ – Смолян, с възстановено зрение, заболели от катаракта. Под ръководството на известния специалист от специализираната клиника за активно лечение по очни болести „Зора” – София д-р Андрей Маринов д. м. в операциите за отстраняване на катаракта са обучени и вземат активно участие освен началника на отделението д-р Любка Драгнева и д-р Мария Захманова, д-р Галя Драгнева, д-р Петър Янев. По същество целият лекарски екип на Очното отделение се справя успешно в прилагането на модерния способ за възстановяване на загубеното зрение при катаракта

Д-р  Андрей Маринов, който оперира периодично в смолянската МБАЛ, има много богат опит, който споделя с колегите си от тукашното Очно отделение. От 1998 г. в продължение на десет години е работил в Александровската болница в София, където специализира конкретно в Глаукомната клиника, а в последните десет прави операции в столичната клиника „Зора”.

Известният медик има зад гърба си много богат опит в катаракталлната и глаукомната хирургия както и на ретината. Сам казва, че не прави статистика на операциите си, но със сигурност те вече са няколко хиляди.

В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”, д-р Маринов идва често, но за пръв път като гостуващ оператор идва преди шест години – през 2008-ма, но след това оперативната дейност се преустановява.

”Заболяването катаракта се среща предимно при по-възрастните хора, но и при по-млади. В зависимост от състоянието на окото, зрението най-често се възстановява напълно. Този метод на оперативно отстраняване на катаракта навлезе в България през деветдесетте години и на практика е изключително ефективен. Една операция може да приключи в зависимост от състоянието на окото, например, дори и за десет минути”- посочи офталмологът.

На снимката -Радю Тиганев е поредният пациент с възстановено зрение в Очното  отделение на МБАЛ.

 

Пресцентър МБАЛ -Смолян