+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

С водосвет, отслужен от отец Запрян, бе осветен днес параклис „Св. Иван Рилски“ в сградата на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян. Параклисът е изграден със средства, дарени от граждани и работещи в болницата.

На освещаването присъстваха част от дарителите, областният управител Стефан Сабрутев, изпълнителният директор на МБАЛ – Смолян, лекари, медицински сестри и др.

Отец Запрян благослови присъстващите и пожела здраве, сила и увереност. Всички бяха много щастливи от факта, че в областната болница мече има храм, в който пациенти, техни близки, лекари, медицински персонал, ще могат да се помолят на Господ.

Параклисът е разположен в приземния етаж, до бившия Санитарен магазин.

„Това дело сме го мислили по времето на много нощни дежурства – как да стане, къде да стане. Наистина създаването на един параклис в сградата на МБАЛ – Смолян, е желание на голяма част от работещите. Искам да благодаря най-напред на Господ, че ни даде сила и енергия, на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, на Негово Преосвещенство епископ Висарион, и разбира се на отец Запрян, който през цялото време ни напътстваше”, каза зам.-директорът на МБАЛ – Смолян д-р Емилия Апостолова, която е председател на Инициативния комитет за изграждането на храма. Тя благодари на индивидуалните дарители – лекари, медицински работници, приятели, познати, пациенти, като отличи групата, занимаваща се с поддръжката в болницата, които превърнали неугледното помещение в един малък, но много хубав параклис и институциите, помогнали за реализирането на идеята – МБАЛ – Смолян, Български лекарски съюз и Съюз на специалистите по здравни грижи. „Смятам, че този параклис ще бъде място, където всеки един от нас ще намери спокойствие, да се помолим при радост и мъка”, добави д-р Апостолова.