+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

В навечерието на 19 октомври – Деня на българския лекар, Регионалната лекарска колегия (РЛК) награди 21 медика от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Тържеството, по случай професионалния празник и 20-годишнината на „Чиловата академия“, се проведе във фоайето на Родопския драматичен театър. С почетен знак, посребрен „Лекар на годината“ – национално ниво, бе удостоена д-р Румяна Карагяурова – началник на Инфекциозно отделението. Наградата й бе връчена от д-р Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз (БЛС). „Благодаря за високата оценка за дългогодишния ми труд. Давам си обаче сметка, че тази награда е и голяма отговорност. Най-много искам да благодаря на екипа на Инфекциозно отделение за всеотдайния труд, защото сам човек нищо не може да направи“, каза д-р Карагяурова.

Председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание народният представител д-р Даниела Дариткова връчи наградата „Проф. д-р Константин Чилов“ на д-р Нина Сенкова – специалист инфекциозни болести, старши ординатор в инфекциозно отделение в МБАЛ – Смолян. „Благодаря на всички наши пациенти, че ни повярваха и повериха живота се в момент, в който и ние се учехме. Че ни подкрепяха и даваха сили в този труден за цялото човечество момент. Благодаря, че моят труд и всеотдайност са толкова високо оценени. Пожелавам си, въпреки трудностите, които срещаме, и с които се сблъскваме, да имаме сила, за да успеем да запазим онези ценности, които ни карат всеки ден да отдаваме частица от себе си на своите пациенти, да даряваме на хората здраве, надежда в безнадеждното, да бъдем победители в битката за човешкия живот“, каза в словото си д-р Сенкова.

„Искам всички да аплодирате нашите две храбри инфекционистки, благодарение, на които успешно се справяме с covid-епидемията в Смолян. Те работят абсолютно професионално. Никой от Инфекциозно отделение не се е заразил по време на работа. Това е показател, че не само даряват здраве, но и пазят персонала. Смятам, че всички ние дружно да поддържаме това, което смятаме за важно, отговорно и ценно, и в същото време да работим така ,че населението на Смолянска област да се чувства сигурно и спокойно, че всички медици в региона са добре подготвени, за да може да даряват здраве“, посочи д-р Даниела Дариткова.

С почетен знак, посребрен „Лекар на годината“ – регионално ниво, бяха наградени д-р Сийка Чернева (РЗИ), д-р Сергей Сиденко – завеждащ сектор „Болнична епидемиология“ в МБАЛ – Смолян, д-р Петя Кокудева – специалист „Вътрешни болести и гастроентерология“, началник на Вътрешно отделение и д-р Венцислав Проданов – специалист „Анестезиология и интензивно лечение“, вр.и.д. началник на ОАИЛ.

Изпълнителният директор на МБАЛ – Смолян д-р Марин Даракчиев връчи плакет и грамота на лекари с дългогодишен принос: д-р Юлияна Лазаров – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, д-р Юра Благоева – началник на Спешно отделение, д-р Мария Чолакова – началник на приемно-консултативен блок, д-р Григор Лалов – специалист по пулмология и фтизиатрияи, вътрешно отделение и д-рАнастас Петров – специалист по вътрешни болести.

„От името на ръководството на болницата на първо място искам да поздравя всички колеги по случай Деня на българския лекар и да благодаря на колектива на болницата за усилията, които полага в тези тежки времена. Пожелавам ви никога да не губите ентусиазма и вярата си“, каза изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ д-р Марин Даракчиев.

Награди получиха и десет лекари-специализанти с пожелание след приключване на специализацията да останат да работят в Смолян.

Гости на събитието бяха народните представители д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, д-р Андрей Кехайов – президент на Югоизточно-европейският медицински форум, зам.-областният управител Адриан Петров, зам.-кметът Марин Захариев, лекари, медицински сестри и др.