+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

„Организацията, както в цялата област, така и в областната болница, е на изключително добро ниво. Създадена е пълна логистика, която се ръководи от областния управител, както по отношение на обезпечеността с болнични легла, така и с лични предпазни средства и дезинфектанти“. Това каза днес в МБАЛ – Смолян на брифинг пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По отношение на организацията на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян в лечението на Covid-19 здравният министър посочи, че в Инфекциозно отделение има 13 легла, които могат да бъдат увеличени до 20. В сектор „Пулмология“ има 30 легла, които могат да бъдат увеличени до 60. Има двама инфекционисти, има сключен договор по 104 пътека, двама пулмолози и достатъчно количество лекари със специалност вътрешни болести.

„На територията на МБАЛ – Смолян нямаме проблеми нито с неизплащане на нощен и извънреден труд, нито с липсата на предпазни средства и дезинфектанти. В болницата има два легитимни синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, които са сключили колективен трудов договор, който е подписан и се спазва, няма никакви нарушения“, коментира проф. Ангелов.

В момента в МБАЛ – Смолян се лекуват 24 души с коронавирусна инфекция. До момента са излекувани 102-ма пациенти.

След брифинга министър Ангелов посети Отделението по кардиология и Педиатрично отделение.