+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

10288775_747690741948419_7182175026358937646_n[1]

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева откри  в смолянската болница първия в страната Медико социален кабинет „Майчино и детско здраве“ и  Ядрено магнитен резонанс, който е един от най-модерните в страната. Тя преряза и лентата на обновеното Родилно отделение.

На церемониите  присъстваха ръководството и лекари от смолянската  болница, народните представители Дора Янкова и Даниела Дариткова, пациентски организации, шефове на институции от сферата на здравеопазването.

Ядрено магнитния резонанс е предоставен на болницата в Смолян от Министерството на здравеопазването по ОП „Регионално развитие”, посочи  директорът на болницата д-р Нина Шехова. Стойността му  е 1,6 млн. лв. „За гражданите на Смолянска област събитието от изключителна значимост, защото за направата на това изследване често се налагаше линейките да возят болните за точна диагноза до други градове“, посочи тя. Д9р Шехова добави, че болницата има сключен договор със Здравната каса и от 1 юни вече ще може да се прави ЯМР в Смолян.

Министър Андреева от своя страна заяви, че е изключително приятно да се откриват нови отделения, с модерна апаратура, което е една от добрите инициативи по ОП „Регионално развитие”, договорена преди повече от 5 години. Тя посочи, че на територията на страната проектите по тази Оперативна програма са в размер на 140 милиона. „Радвам се, че колегите ще могат да работят със съвременна апаратура, което облекчава диагностичния процес, а  пациентите могат да получават европейско и модерно здравеопазване“, каза здравният министър.Тя  допълни, че в смолянската болница предстои реализацията на още много проекти с държавно финансиране и европейски средства. В следващия програмен период ще има финансиране по всички Оперативни програми. Една част от тях ще са за модернизиране на Спешната помощ – ще има и национален болничен комплекс за Спешна помощ. Част от него ще бъде с държавно финансиране, обясни министър Андреева. В Смолян ще бъде открито и Отделение по инвазивна кардиология, за да може жителите на областта да са сигурни, че ще бъде покрит този първи златен час, който е много важен за тези заболявания, като  няма да се налага пациентите да пътуват до други болници.Ще бъдат повишени и заплатите, обеща на лекарите в Смолян здравният министър.

Новият кабинет „Майчино и детско здраве“ пък ще застъпи консултирането, планирането и проблемите на бременността, безопасното майчинство, репродуктивните проблеми, медико-социални и психологически затруднения при семействата и при деца със специални потребности. Подобни кабинети ще бъдат разкрити във всички областни градове на страната.

При посещението на Родилно отделение  министър Андреева подари големи плюшен мечета на трите родени днес бебета.  Играчките получиха  малките Даниел, Азра и Лъчезар.  РоденатаАнтонина вчера,  на празника на Св. Константин и Елена, бе орисана от д-р Андреева, а  депутатката Дора Янкова й пожела да стане министър.