+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

mbal-smolqn%201[1]

Експертният съвет  и Комисията към благотворителната инициатива „Българската Коледа” взеха решение за  смолянската МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” да бъдат закупени два медицински апарата. За решението си комисията информира с писмо ръководството на болницата.

Със средства от „Българската коледа” ще бъдат доставени  „Портативен ОАЕ тестер за новородени деца за ранен слухов скрининг” и „Видеоретиноскоп – Авторефрактометър за деца”.

До сега МБАЛ не е разполагала с такива модерни и ценни апарати особено за диагностика на най-малките пациенти, където обективизирането на заболяванията  с досегашните методи са особено трудни , а в някои  случаи – несигурни, посочи  изпълнителният директор на болницата д-р Нина Шехова.

Портативният ОАЕ тестер за новородени деца за ранен слухов скрининг, които ще е на разположение в  отделението „УНГ”, ще се използва предимно за ранна диагностика на намаление при слуха на новородени и малки деца. Апаратът е мобилен, лесен за употреба и напълно безболезнен при изследванията.

Авторефрактометърът  пък ще е на разположение на лекарите специалисти в Очно отделение. Той ще им служи за преглед  на деца и в най-малка възраст, които до сега е било почти невъзможно да бъдат изследвани.

Видеоретиноскопът – Авторефрактометър за деца е мобилен, с малки размери и може да бъде използван почти навсякъде. Той скъсява значително времето за изследване и позволява голям обхват на деца.