+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

„Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза отново ще се проведе в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД, Смолян. В дните от 11-ти до 15-ти септември 2023 г., между 8,00 и 15,30 часа, ще се извършват безплатни медицински консултации. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение.

„Кампанията „Седмица на отворените врати“ за туберкулоза се доказа като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на трансмисията на инфекцията. Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от туберкулоза“, коментира д-р Лазарова.

Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

При последната кампания, проведена в смолянската болница в периода 26.06-30.06.2023 г., преминаха 63-ма души. От тях с риск са 52. Направени са 51 проби Манту, 13 рентгенография на бял дроб, 7 изследвания на храчка за БК, 1 квантиферонов тест и 11 квантиферонов тест и Манту. Открити са трима с латентна туберкулозна инфекция. Трима са обхванати с  химиопрофилактика. Съмнителните за туберкулоза са двама, един е открит с туберкулоза.