+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

От днес пред МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян заработи мобилен Covid-кабинет. В него ще се обслужват пациенти със съмнения за коронавирус, транспортирани от Спешна помощ. Мобилният пункт е разположен на рампата на функциониращия от месец март Covid-кабинет в структурата на Спешно отделение на МБАЛ – Смолян. Разполагането на мобилните пунктове пред всички държавни болници става по разпореждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Мобилният кабинет е напълно оборудван и с възможност за извършване на прегледи, измерване витални показатели, венозни инфузии, кислород. Той е електрифициран и водоснабден.

„МБАЛ-Смолян от самото начало на пандемията има разкрит Covid-кабинет. В двора на болницата се намира и инфекциозният кабинет, където работят инфекционисти. На този етап смятаме мобилният кабинет да се използва, когато на рампата пристигнат повече от една линейка на Спешна помощ, което преди две седмици беше ежедневно. Това е много добра възможност пациентът да не чака в линейката, а да бъде преместен в мобилния кабинет. Тестване за Covid-19 ще се прави само при съмнение и по предписание на лекар“, коментира изпълнителният директор на здравното заведение д-р Марин Даракчиев.

В МБАЛ – Смолян предстои да започне работа лаборатория за изследване на PCR-проби.