+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ отбеляза една година от функционирането на Сектора по инвазивна кардиология към Кардиологично отделение. Той бе създаден с целева субсидия, предоставена от Министерството на здравеопазването. За апаратура и средства за ремонт са вложени 1 183 460,76 лв.

„Създаването на Сектора по инвазивна кардиология беше мечта на колегите и на пациентите в областта. В кардиологията времето е от особено важно значение. Спешните състояния налагат инвазивно лечение в първите часове. Така на 3 юли миналата година бе поставен първият стент. От тогава 24 часа в денонощието има на разположение инвазивен кардиолог и може да се извършват инвазивни процедури по всяко време. Преди пациентите пътуваха до Пловдив и се губеше така наречения „златен“ час, който е спасяващ човешкият живот. Ползата от създаването на този център е голяма за нашия регион и е пример как една инвестиция може да подобри здравеопазването в областта. Благодаря на всички, които са ни помагали и подкрепяли. Създаването беше сложен, дълъг процес, който накрая завърши успешно“, каза изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев.

Апаратурата, с която е оборудван Секторът по инвазивна кардиология, е висок клас и има възможности да работи периферно-съдова и мозъчна патология. Затова и усилията на ръководството на здравното заведение ще бъдат насочени в тази посока да се търсят нови тенденции за развитие. От юли миналата година до сега през инвазивната кардиология са преминали 1 415 пациенти. От тях 144  – с остър инфаркт на миокарда, на които е осъществена инвазивна процедура в първите часове. Най-младият пациент е на 29 години, а най-възрастният – на 98 години.

Началникът на Кардиологично отделение д-р Нина Шехова благодари на държавните структури, на кмета Николай Мелемов, на областната управа, на д-р Даниела Дариткова и на д-р Даракчиев. “Години наред транспортирахме болните до Пловдив, а тези, които оставаха тук, за съжаление можехме да ги лекуваме само по консервативен път. През 2017 година смъртността в отделението беше 1.47%, за 2018 – 0.6%, и за първото шестмесечие на тази година е 0.4%“, посочи д-р Шехова.

Екипите в Центъра за инвазивна кардиология са два – работят д-р Николай Илиев и д-р Окан Алиман. Специализираните медицински сестри са 4. В отделението са назначени на работа 5 медицински сестри, които миналата година завършиха образованието си в изнесеното обучение на МУ – София в Смолян.

„За нас е много важно да развием лечението на периферно-съдовите заболявания – конкретно на мозъчно-съдовите. Имаме обещанието на д-р Даракчиев и д-р Дариткова да въведем необходимата надграждаща апаратура, и се надявам в най-скоро време да имаме комплексно обслужване на сърдечно-съдовите заболявания, с което напълно ще се прекрати необходимостта да се пътува където и да е из страната. Бих казал нескромно, вече нашите пациенти идват от София и Пловдив да се лекуват тук при нас. В България лаборатория, която има над 1 000 пациенти се води за много сериозно работеща. Максимумът е около 2 000 пациенти за най-големите структури. Ние сме близо до най-големите“, каза д-р Николай Илиев.

„Огромно щастие е да създадеш нещо ново. Центърът надмина очакванията и прогнозите. Очакваше се, че потребността е много по-малка, а може да се окаже, че надвишава цифрите. Надявам се с д-р Илиев да разширим обхвата на патологията, която ще обгрижваме. Смолян ме привлече с магнетизма на мястото и хората. Патологията, която лекуваме не се отличава от национален или световен мащаб. Остава малко да се обогати с апаратури, които ще направят центъра международно-конкурентен“, допълни д-р Окан Алиман.

Председателят на Комисията по здравеопазването в парламента д-р Даниела Дариткова заяви, че МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ е пример сред останалите областни болници в страната. „Поставени при едни и същи условия лечебните заведения в страната от типа на болницата в Смолян имат различни резултати, което показва, че мениджмънтът на болницата и стратегията за развитието са изключително важни. На единият край са негативните примери на Ловеч и Враца, няма как да не ги спомена, а ние сме в положителната страна на палитрата. Това е кауза за всички нас, които сме се събрали да отчетем една година инвазивна кардиология, защото съзнаваме, че сме една от малкото области, които нямаме конкурентно частно лечение. Областната болница е стожерът и мястото, където всеки един пациент от областта, включително и туристите на Пампорово, могат да получат своевременна, качествена, спешна медицинска помощ на високо съвременно ниво“, заяви д-р Дариткова.

Гости на събитието бяха председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, кметът на Смолян Николай Мелемов, зам.-кметът Марин Захариев, зам.-областните управители Адриан Петров и Владимир Гърбелов, директорът на ДФ „Земеделие“ Денислав Костов, началници на отделения и др.