+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

В навечерието на Деня на българския лекар „Св. Иван Рилски” Районната колегия на Българския лекарски съюз в Смолян, в партньорство с МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, организират 16-то издание на научния симпозиум „Чилова академия”. Мероприятието е посветено на един от създателите на българската медицинска наука професор д-р Константин Чилов.

„Чиловата академия“ е част от непрекъснатото обучение на лекарите от Смолянска област. Темите, които ще бъдат дискутирани, са интердисциплинарни. Участват хабилитирани лектори от Софийска академия  и Пловдивски медицински институт. Една част от презентациите ще бъдат представени от лекари, работещи в болницата. Участие ще вземат и специализантите“, обясни зам.-директорът по медицинската дейност  в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ д-р Емилия Апостолова.

„Чиловата академия“ ще се проведе на Пампорово в хотел „Камелия“ от 6 до 8 октомври. „По традиция след приключване на научната част се връчва плакетът „Проф. д-р Констанинт Чилов“. Управителният съвет на колегията е номинирал за носител на Чиловата награда д-р Златка Шопова – дългогодишен лекар по пневмология и фтизиатрия и дългогодишен управител на Пневмо-фтизиатричния диспансер в Смолян.

Мероприятието се провежда в навечерието на 19-ти октомври – Ден на „Св. Иван Рилски“ и празник на българския лекар, и по време на академията ще бъдат връчени и наградите от Българския лекарски съюз. Със сребърна значка Национално ниво „Лекар на годината“ е номинирана д-р Юлка Такева – офталмолог, дългогодишен лекар в Девин. Със сребърна значка Регионално ниво “Лекар на годината“ – д-р Елена Найденова – детски болести; д-р Георги Беевски – детски болести и детска ревмокардиология, д-р Кузман Гелов – специалист-хирург и директор на РЗОК – Смолян, и д-р Алекси Каров – специалист по физиотерапия и рехабилитация, управител  на СБР – НК село Баните.