+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

IMG_7176

Изследваха зрението на 70 деца от Смолян  с апарат,  дарен от „Българската Коледа“

 

Зрението на близо 70 деца от детски градини в Смолян бе изследвано с апарат, дарен на смолянската болница по линия на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ . Мотото на единадесетото издание на инициативата, която се провежда под патронажа на държавния глава, бе „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“.

.D-r Petar Qnev

Скринингът се проведе от д-р Петър Янев-ординатор в „Очно отделение“ на МБАЛ-Смолян, съвместно с екип на РЗИ. Анализаторът на зрителните функции при децата дава яснота за диоптрите, които има детето по отношение на сфера, цилиндър /т.е  астигматизъм/; измерва междузеничното разстояние, диаметър на зеницата и в известна степен асиметрия в разположението на очните оси. Това е един чудесен апарат за скрининг, досега е нямало такъв  в смолянската болница“, каза д-р Петър Янев.

През декември месец  ще бъдат изследвани  малчуганите  от още няколко детски градини. „Апаратът е адаптиран специално за деца във възраст, в която е трудно да бъде извършена адекватна комуникация. Спокойно могат да бъдат изследвани дори и бебета, защото е направен по начин, с който се ангажира тяхното внимание, както визуално , така и със звуци. Нужно е детето да погледне за секунди към веселото личице, нарисувано в предната част на апарата, за да излязат резултатите, които в голяма степен са достоверни.                                                                                         IMG_7171IMG_7170

 

Този апарат е полезен, защото представлява бърз метод за изследване. На второ място не се изисква някаква специална постановка, просто е нужно детето да седне в родителя си или ако е по-голямо –на столче. Изследването се извършва дистанционно, като резултатът е бърз и ясен“, обясни офталмологът, който е един от най-младите квалифицирани специалисти  в МБАЛ-Смолян. Децата, при  които  са открити отклонения  при изследването, трябва да бъдат допълнително изследвани, каза още д-р Янев.

IMG_7175