+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

Заместник –здравният министър д-р Адам Персенски посети в понеделник – 9 февруари, Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров”. Той участва в заключителната пресконференция по повод проекта „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., с бенефициент Министерство на здравеопазването и конкретно – „Реконструкция, обновяване и оборудване в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД, гр. Смолян“.
На събитието бяха народните представители от Смолянска област д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, директорът на РЗОК д-р Кузман Гелов, директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева, началници на отделения, лекари, представители на национални и регионални медии.
Форумът бе открит от д-р Марин Даракчиев – изпълнителен директор на МБАЛ – Смолян. Той приветства присъстващите и оповести, че с изпълнението на този проект е направена най-голямата инвестиция от съществуването на болница до наши дни.
Обстоен анализ на изпълнението на проекта направи инж. Стойка Таскова – държавен експерт и национален координатор на програмата.Тя се спря както на основните параметри, така и на съществени детайли от изпълнението на големия проект на обща стойност 5 766 764 лв, от което 881 847 лв – национално съфинансиране.
В словото си областният управител Недялко Славов подчерта значението на този проект за нашия регион и възможността на хората да получат по-добра диагностика и лечение. “Реализацията на този проект идва точно навреме. Имаме и едно друго, още по-голяма предизвикателство, пред което сме изправени – да убедим хората, че са създадени всички условия за по-добро здравеопазване. Да направим така, че колкото се може повече пациенти да получават тук, на територията на нашата област, качествено здравеопазванe”, посочи той.
Зам.-министърът д-р Персенски открои значението на направеното мащабно строително и технологично обновление в смолянската болница. Той посочи, че основната цел на проекта е модернизиране инфраструктурата на МБАЛ-Смолян чрез монтаж на медицинско оборудване за прилагане на високотехнологични болнични дейности по отношение диагностиката и лечението на онкологични заболявания. Той обаче специално наблегна на факта, че тази модерна апаратура може и трябва да се използва за всякаква друга диагностика, препоръча тя да се използва в ежедневието ефективно, тъй като нейните възможности са на нивото на днешните световни стандарти. Д-р Персенски каза още, че участието и спечелването на подобни проекти по Европейски програми е основен източник на финансов ресурс за системата на здравеопазването в България и за това всичко трябва да е безкрайно чисто, за да може да се спечели доверието на партньорите от Европейската комисия.
Зам.-здравният министър благодари на всички народни представители, които в годините са съдействали и работили този проект да стане реалност. Специална благодарност той отправи към д-р Даниела Дариткова за нейния решаващ принос и съдействие, за да стане смолянската болница днес обновена и модернизирана.
Разгледани бяха нововъведените по проекта медицински апарати, включително и ядрено-магнитния резонанс.