+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

nina%20shehova[1]

интервю на Анита Чолакова, вестник „Отзвук“, 19.03.2014 г.

Д-р Нина Шехова – Янкова е завършила ВМИ в гр. Пловдив през 1983 г. Притежава специализации по „Вътрешни болести” и „Кардиология”. Преминала е обучение по „Спешна кардиология” по съвместна програма за „Спешна кардиология и ехокардиография” на УСБАЛ „Света Екатерина” с университета Mичиган, САЩ. Била е участъков лекар, ординатор в ОАРИЛ, ординатор в интензивния сектор на Трето вътрешно отделение, началник сектор интензивно лечение. От 2001 г. е началник на кардиологичното отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД. От 14 февруари т.г. е изпълнителен директор на областната болница.

Д-р Шехова, почувствахте ли вече отговорността на новия си пост?

Да, несъмнено. Първо, като предизвикателство. Това е нещо ново, което аз правя. Дълго време не са развивани нови медицински дейности в болницата. Аз и моят екип се нагърбваме да направим раздвижване в тази посока. Трябва да отговорим на големите очаквания, с които ни посрещнаха.

Първите проблеми, с които се сблъскахте, с какво се заехте от самото начало?

Първо трябваше да сформирам нов екип, да се запозная със структурата и дейностите на болницата.

Определен ли е екипът вече?

Зам.-директор по лечебната дейност е д-р Георги Благоев – началникът на Хирургично отделение. Има и няколко други промени. В икономическия екип не съм си позволила да правя смени на този етап. Главен счетоводител ще продължи да бъде Недялка Стаевска. Ще има само един заместник-директор.

А кой поема ръководството на Кардиологичното отделение, респективно на Хирургичното?

Д-р Благоев ще съвместява двете длъжности засега. Кардиологичното отделение ще се ръководи от д-р Зинаида Ковачева.

Предстои да се проведат конкурсите за началници на 20 отделения, които обявихте. Това изпитание ли е за Вас или по-скоро рутинна работа?

Абсолютно рутинна работа е. Конкурсите се провеждат на всеки три години. Трите години от предходния конкурс минаха и сега следва нова процедура.

В какво финансово състояние е болницата?

С положителен финансов резултат. Предстои да се проведат одит и финансова ревизия, но като цяло болницата стои добре, за разлика от много други областни лечебни заведения.

Приоритетите, по които ще работите?

Основно за повишаване квалификацията на медицинските специалисти и качеството на медицинската услуга. Ще обърнем особено внимание на иновациите и дисциплината. Залагам на непрекъснатата квалификация на кадрите ни. Те ще бъдат стимулирани да участват в колегиуми, конференции, конгреси на национално и европейско ниво. Ще се провеждат консултации и срещи с водещи специалисти от страната чрез договори и съвместни мероприятия.

А какви иновации имате предвид?

Поставили сме си задача да въведем лапароскопската хирургия в коремната хирургия и в гинекологоията съвместно с доц. д-р Красимир Василев от клиниката по лапароскопска хирургия във ВМА – София. Той ще идва всеки месец и заедно с екипа на Хирургично и Гинекологично отделение ще правят безкръвни операции.

Техниката имате ли я?

Не. Към момента ще ползваме техника на ВМА. В нашата болница отново ще се правят очни операции, каквито са се правили преди врем и ще се осъществяват с екипа на д-р Маринов от ВМИ – София. Ще работим за създаването на инвазивна кардиология съвместно с шефа на кардиологичното дружество доц. д-р Иво Петров (В интервю за в-к „Отзвук” доц. Петров заяви преди 5 месеца, че в Смолян трябва да има или инвазивна кардиология, или хеликоптер – б.а.). С намерение сме да развием и литотрипсията в отделението по урология.

Какво е литотрипсия?

Разбиване на камъни в бъбреците по неоперативен начин. Смятаме да разширим оперативните интервенции в ортопедията, да подобрим образната диагностика, като до един месец ще пуснем ядрено-магнитния резонанс. Той е монтиран и екипът преминава обучение. Планираме да работим по нови европейски проекти с фокус към болничната инфраструктура съвместно с гръцки партньори. В тази връзка председателят на борда на директорите на МБАЛ – Смолян, г-жа Лидия Чорбанова наскоро бе в Гърция на среща с представители на гръцкото здравно министерство, където са договорени много съвместни дейности. Ще се ориентираме към диалог с гражданските и пациентските организации, ще създадем Обществен съвет към болницата. Смолянската болница ще бъде една от 11-те в страната, където ще се създадат т.нар. “пироговчета”.

А това означава!?

Означава, че спешната помощ ще претърпи сериозно развитие. Отделението ще бъде оборудвано с нови технологии, ще бъде обезпечено с още повече специалисти, ще се увеличи обемът извършвани дейности. Идеята е да се посрещат всички спешни състояния на по-високо ниво от целия регион. Така, както е спешната болница “Пирогов” за страната. Всички работещи в спешното отделение ще бъдат обучени допълнително за работа с тази техника.

Относно инвазивната кардиология – методика за спасяване на човешки живот, от която областта ни винаги е била лишена, как смятате да я постигнете?

Вероятно чрез публично-частно партньорство заедно със “Сити Клиник” – София. В началото ще работят специалисти от София заедно с нашия екип, който ще премине 6-месечно обучение по инвазивна кардиология в “Сити клиник”.

Имате ли вече договор със Здравната каса?

Да. За 178 клинични пътеки – всички възможни, по които имаме компетентност като отделения и специалисти.

Кога ще бъде финализиран големият проект по Оперативна програма “Регионално развитие” на стойност 7,5 млн. лева?

До месец, месец и половина ще бъде приключен.

Конкретните Ви цели относно кадровото обезпечаване?

Ще инициираме сред 10-те общини на областта стипендия за специализация на лекари по неонатология, патоанатомия и онкология, които са в особен дефицит за нашата област. Нашата болница ще бъде пилотен проект за въвеждането на телемедицина в страната. Чрез нея се оказва квалифицирана медицинска помощ на всяко място и по всяко време – това е медицина, практикувана от разстояние.

Като цяло какво наследство получавате – плюсовете и минусите му?

Много неща са свършени и много предстои да се свършат. А какво точно е наследството, ще стане достояние на обществеността, когато мине одитът. Нищо няма да остане скрито. Смятаме да бъдем напълно отворени към обществото, отворени и достъпни.

Ценностите, на които ще държите в работата си?

Ориентир ще ми бъдат справедливостта, доверието, хуманността и критичният анализ.

Мина ли първият медицински съвет?

Не още. Ще се проведе другата седмица заедно с председателя на борда на директорите.

С началниците на отделения всяка сутрин ли правите оперативки?

Въведохме позабравения рапорт на дежурните лекари, не с началниците на отделения. Целта е да се повиши оперативността и бързината на вземаните решения. Да се знае как е минало нощното дежурство и дневното по-рано във всички отделения, какви събития са настъпили, за да се реагира адекватно на ситуацията. Рапортите ги провежда д-р Благоев, който след това ми докладва за предшестващите 24 часа.

С колегите си как смятате да работите?

С добри взаимоотношения в колектива. Ще бъдем в непрекъснат диалог, съвместно ще вземаме решенията с доверие от моя страна. Надявам се да получа и тяхното доверие, разбира се. Ще държа на добрата връзка между медицинско лице и пациент.

Понеже бяхте общински съветник от гражданската квота на БСП, как смятате – дали има място за политика в болницата?

Не, тук няма място за политика. Трябва да се решават задачите, които стоят пред болницата. Аз винаги съм била против политиката в здравеопазването. Вярно е, че не могат да се правят реформи без вземане на политически решения, но това е болница, ние лекуваме хората и аз ще работя като безпартиен директор.