+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

4.Д-р Емилия Апостолова Началник Ендокринологично отделение

Д-р Апостолова: Диабетът вече не щади и по-младите

 

Захарният диабет е социално значимо заболяване и се характеризира с висока заболeваемост, инвалидизация и смъртност, посочи началникът на отделение „Ендокринология” в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” д-р Емилия Апостолова. По повод Световния ден за борба със захарния диабет – 14 ноември, тя коментира:

В последните 10 – 15 години в световен, европейски и регионален мащаб заболяването придобива епидемиологичен характер. Увеличава се броят на пациентите, те стават все по-млади, в активна възраст. А това е свързано със загуба на човешки потенциал за всяка една страна. Причините са комплексни като не на последно място значение имат социално-икономическите: свързани с урбанизацията , увеличаване на стреса – и на семейно ниво, и на работното място. И по нататък – ниската здравна култура на една голяма част от населението: неправилно хранене, застоял начин на живот, липса на физическо натоварване и спорт. Една от основните причини е увеличението на хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Световната здравна организация определя 14 ноември за Световен ден за борба със захарния диабет от 1991 г. Целта е в този ден да се поставят проблемите на тази група пациенти пред всички институции: здравни, правителства, парламенти, пациентски организации.

Смолянска област не се различава по заболеваемост от тази в национален мащаб. А митът, че родопчани се хранят правилно и живеят здравословно, отдавна не е верен.