+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

Залата в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” се оказа тясна да побере всички желаещи да се включат в беседата за едни от най-коварните заболявания на очите – глаукома и катаракт. Жители на всички смолянски квартали пристигнаха с надеждата да научат повече за болестите и да получат талон за безплатни прегледи, които са в рамките на националната кампания „Право на зрение“. Инициативата е на Очното отделение на МБАЛ „Братан Шукеров“, с подкрепата на директора на болницата д-р Марин Даракчиев.

11 009

Кампанията стартира с информационна беседа със специалистите от Очно отделение на смолянската болница – началникът д-р Галя Драгнева, д-р Любка Драгнева и д-р Петър Янев. Бяха разяснени причините за заболяванията, симптомите и начините на лечение. Беседата приключи с въпроси към лекарите. Част от хората вече са се сблъскали с този проблем и искаха да знаят каква е перспективата за зрението им. Други пък питаха с превантивна цел, трети искаха консултация. На срещата бяха обявени датите на безплатните прегледи и телефоните за предварително записване.11 001

Инициативата бе насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група. Целта е да научат повече за двете заболявания, които са причина номер едно за слепота сред възрастното население.

„Останах изненадана от това, че толкова много хора бяха пристигнали на беседата. Интересът се оказа твърде голям. Хората са наясно за заболяванията, но късно ходят на лекар и пропускат първите моменти, които за глаукомата се оказват най-важните. Доволна съм от интереса на обществеността и се надявам следващите месеци да направим презентации и за други заболявания, които водят също до тежки последствия не само за пациента, но и за обществото, защото инвалидизират”, коментира д-р Галя Драгнева.