+359 301 62 666 mbalsmolyan@mbalsmolyan.com

Неонатологично отделение

 

 

 

 

 

Неонатологичното отделениет се състои от 3 сектора:

  • Сектор за здрави деца на децентрализиран принцип „Майка/Дете“
  • Сектор за деца с повишен риск
  • Интензивен сектор

 

Началник отделение

д-р Юлия Кисимова

 

 

Телефон:

0301/6 26 66 вътр. 276

В отделението се провежда най-съвременна профилактика, диагностика  и  лечение на родени в болницата и в общинските болници  деца – първична реанимация и интензивно лечение. Оборудвано е с инкубатори за рискови новородени деца,  термолегло, респиратори.
Първите грижи за недоносените и доносените новородени имат за цел да подпомогнат послеродовата адаптация и да снижат рисковете за здравето на бебето. Усилията ни са насочени към непрекъснато наблюдение и преценка на промените в състоянието; подпомагане на кардио-пулмоналната адаптация; мониторинг на жизнено важните показатели и топлинен комфорт; осигуряване на хранене и енергия. Рутинните грижи за новородените деца включват грижи за кожата, пъпчето, гениталиите, ежедневна баня и преглед от лекар. Първите ваксини на Вашето дете се правят в отделението: – Между 6-тия и 24-тия час от раждането се прави ваксиниране срещу хепатит В. – БЦЖ- ваксина срещу туберкулоза се прави след 48-ия час от раждането. Провежда се профилактика с Вит.“К“ срещу късни кръвоизливи при новородените. Между третия и петия ден след раждането се взема кръв за скрининг за обменни заболявания /фенилкетонурия , хипотиреоидизъм, вродена надбъбречна хиперплазия/. Приоритет на отделението е естественото хранене на всички новородени деца.
Болницата ни е включена в програмата на UNICEF „Болници – приятели на бебетата“. Основна цел на тази програма е естественото хранене на децата. В отделението са създадени удобства за майките, които именно в този период получават първите си знания за поддържането на хигиената на бебето и хранене. Една от най-важните задачи на неонатологичния екип е да подмогнат майките да кърмят своите деца. Сукателният рефлекс на децата стимулира секрецията на майчината кърма. Това е най-добрата храна за новороденото, най-богата на белтъчини, мазнини и въглехидрати, защитни антибактериални, антивирусни и др. имунологични фактори. Сестрите и акушерките помагат на майките да закърмят бебетата си. Дават съвети за правилно кърмене: поза, режим на хранене /честота, продължителност/, какви грижи да полага майката за гърдите си. При физиологичен проблем се оказва професионална помощ за преодоляването му. Децентрализираният начин на отглеждане мaйкa/бебе позволява новородените деца да са в непрекъснат близък контaкт с мaйкaтa. Това е в тон със съвременните изиcквaния за отглеждане на децата. Непосредствената близост между мaйкaтa и нейното бебе осигурява и най-добра възможност за започване на естествено хранене (кърмене) на новороденото.
Към Неонатологичното отделение е обособена Ритуална зала за изписване на бебетата. Такъв ритуал по тържествено предаване на новороденото се провежда в много малко болници. Залата съществува от основаването на отделението – през 1987 г. На фона на лека и приятна музика в залата влиза екипът, обгрижвал бебето. Мама и тате трепетно очакват мъничето си. До тях са най-близките им хора, които ще им помагат в отглеждането, или приятели, с когото са споделяли най-хубавите си трепети. Акушерка произнася ритуалното слово за новия живот, за който младите са допринесли и поемат с отговорност. С благопожелания и напътствия рожбата се предава в ръцете на майката, от нея го поема развълнуваният баща. Следва размяна на добри пожелания между родителите и медицинския екип, между родителите и техните близки и изпращане към дома му. „Ние имаме сили, професионален опит и мотивация да бъдем до Вас в тези първи дни от живота на детето Ви. Уверявам Ви, че екипът на Неонатологичното отделение няма да пощади сили и енергия за сигурността, удобството и здравето на Вашето дете!“

д-р Юлия Кисимова

началник на Неонатологично отделение

Неонатологичното отделение  разполага с висококвалифицирани и ангажирани лекари, акушерки и медицински сестри, модерна база и апаратура.

Екип от лекари и акушери:
д-р Мария Ганчовска – ординатор, специалност по детски болести
д-р Величка Георджикова

Старша акушерка – Цонка Станева

Акушерки и мед.сестри: Генка Топалова, Фани Узунова, Сийка Кисимова, Невена Чаушева, Костадинка Даракчиева, Селвия Боюклиева, Лиляна Каракехайова.

Екипът на Неонатологичното отделение полага всички усилия лечебно-диагностичният процес и грижите за новородените да са в крак със съвременните постижения на медицината. Колективът владее добре методите за реанимация и първите грижи за детето. Щателният преглед след раждането и по време на престоя на бебето в отделението, съчетан с познаване на възможните рискови фактори, допринася за снижаване на заболяванията в неонаталния период и целят да осигурят високо качество на живот.